niedziela, 16 stycznia 2011

ZUPA POMIDOROWA CZYSTA NA ROSOLE


Składniki
50 dag pomidorów (w sezonie gdy nie mamy Świerzych pomidorów dodać 4 dag gęstego przecieru)
cukier do smaku
liść bobkowy
ziele angielskie
sól
25 dag włoszczyzny( bez kapusty)
2 cebule
10 dag masła
50 dag mięsa wołowego z kośćmi
pieprz
zielony koperek

Wykonanie
Mięso opłukać, włożyć do wrzącej wody i gotować. Gdy na pół ugotowane, dodać opłukaną włoszczyznę i  przyprawy i gotować do miękkości. Ugotowany wywar odcedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, dodać pokrojona cebulę i masło, zalać mała ilością gorącej wody, ugotować pod przykryciem, przetrzeć. Przetarte pomidory wlać do przecedzonego wywaru , dodać soli i cukier do smaku, silnie ogrzać, dodać zielony koperek. Czystą zupę pomidorową podawać w talerzu lub filiżankach. Podawać z pasztecikami w naleśniku, w kruczącym lub półfrancuskim cieście z paluszkami.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz