wtorek, 11 stycznia 2011

WARZYWA ZAPIEKANE PO WŁOSKU

Składniki
1 kulka sera mozarella
Przyprawa do dań kuchni włoskiej
8 małych ząbków czosnku
½ szklanki oleju kujawskiego
3 średnie cukinie
5 pomidorów
cebule (najlepiej taka średniej wielkości)
3 papryki (można tutaj kupić różnego koloru papryki)

Wykonanie
Do oleju dodać rozgnieciony czosnek, 2 łyżki przyprawy do dań kuchni włoskiej i dokładnie wymieszać. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Cebulę, cukinie i pomidory pokroić w plastry a papryki w paski. Warzywa układać warstwowo na blasze wysmarowanej oliwą. Ułożone warzywa polać na sam koniec jeszcze olejem i posypać przyprawą. Zapiekać warzywa ok. 30 min. w temp. 180 stopniach. Pod koniec pieczenia dodać ser by lekko się stopił.

1 komentarz: