poniedziałek, 3 stycznia 2011

CIASTECZKOWE ŚLIMACZKI CYNAMONOWE


Składniki
CIASTO
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 kg mąki
15 dag masła
500 ml mleka
15 dag cukru kryształowego
5 dag drożdży
NADZIENIE
1 jajko
10 dag cukru kryształowego
1 łyżka cynamonu
7/8 dag stopionego masła(przestudzić)
Cukier do posypania

Wykonanie
Stopione masło wymieszać z mlekiem. Wykruszyć drożdże, rozpuścić je, wlać do dużej miski. Dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Ciasto zagnieść, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok.30-40 min. Potem zagnieść ciasto jeszcze raz i podzielić na 3 porcje. Każda z porcji rozwałkować cienko na kwadrat, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w roladę, pokroić na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułożyć na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blasze, pozostawić na 30 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Potem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec przez ok.5-8 min w temp.250 stopni.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz